"Budi deo plana" i saznaj šta se gradi u komšiluku

Bez autora
Mar 04 2024

Građani koje interesuje šta će se zidati u njihovom okruženju do takve informacije ne mogu da dođu, jer im Centralni registar planskih dokumenata nije dostupan.

Menjaju se često i prostorno-urbanistički planovi, uglavnom u korist graditelja, pa građani ponekad ne mogu da vide projekat pre zidanja. Da bi se takva praksa promenila, u Kragujevcu je pokrenuta digitalna platforma "Budi deo plana" preko koje će korisnici u realnom vremenu biti obaveštavani o izmenama planskih dokumenata.

Žitelji Kragujevca će ubuduće, umesto na šalteru, na promenu planova za izgradnju moći da reaguju preko Interneta.

"Potrebno je da donesu svoje osnovne podatke, ime, prezime, da izaberu način na koji će dobiti notifikaciju, da li je to putem SMS poruke, Vajber aplikacije ili putem mejla. I potrebno je da unesu katastarsku opštinu kao i parcelu koja ih zanima“, rekao je Dejan Ružić, načelnik Uprave za razvoj i investicije u Kragujevcu.

Proces planiranja u Srbiji nije dovoljno ni javan ni dostupan u elektronskom obliku zainteresovanim građanima.

"U našim istraživanjima vidimo da više od 95 odsto građana ne zna na koji način mogu da dobiju informaciju da se menja urbanističko-planski dokument. Želeli smo da omogućimo da se podigne nivo transparentnosti i da postoji ta jedna inkluzija, da zaista okruženje i osmišljavanje naselja bude na dobrobit i investitora i građana“, kaže Jasmina Radovanović iz NALED-a.

Prof. Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta kaže da postoji striktna hijerarhija u planskim dokumentima od prostornih do urbanističkih planova.

"Ako je plan višeg reda usvojen a vi intervenišete na planu nižeg reda on to i da hoće ne može da promeni“, objašnjava Šećerov.

Nadležni kažu da bi platforma "Budi deo plana", posle Kragujevca, mogla da se proširi i na ostale gradove.

U toku je preuzimanje Centralnog registra planskih dokumenata od Republičkog geodetskog zavoda, koji će za nekoliko meseci ponovo biti dostupan građanima.

Sledeći korak je uspostavljanje platforme jedinstvenog nacionalnog sistema e-Prostor, koji će 2026. biti potpuno završen.

Đorđe Milić, direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam kaže da će e-Prostor omogućiti da građani imaju pravovremenu informaciju, preko interneta, kao korisnici e-uprave i onda će građani i svi zainteresovani moći da preuzmu i ulogu inspekcijskog nadzora.

"Ako pravovremeno vide da na nekoj površini se nešto radi koje nije u skladu sa planom oni znaju šta je sa planskim rešenjem i da pravovremeno intervenišu“, napominje Milić.

Platforma e-Prostor treba da spreči da građani o nekoj gradnji saznaju iz medija tek kada radovi počnu, kada istekne rok za primedbe a investitori već dobiju građevinske dozvole.

Zato će Agencija za prostorno planiranje omogućiti da građani mesec dana imaju javni uvid u planski dokument, kako u Republici, tako i na lokalnom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik